TerugDownload dit volledige album (Flickr)

Sociale vaardigheden

We zijn elke dag in beweging. Beweging zit in ons lichaam, het drijft ons voort naar wat aantrekkelijk, anders, verrassend is. Maar meestal drijft het ons naar mekaar.
Dat merk je vooral als je ’s morgens op de speelplaats loopt en de kinderen komen aan. Kinderen zwaaien mekaar tegemoet, ze benen richting kameraden, klasgenoten, hun leerkracht.
En… hun monden bewegen mee, dat vooral. Je komt aan de oprit en daar hoor je het al. Het heeft een luid stem, dat jonge volkje.
Over dat bewegen stonden we even stil. Eerst in de klas, dan op de speelplaats met de hele groep samen. Hoe sociaal ben jij in je beweging? Beweeg je naar iedereen of doe je dit exclusief naar enkel je
beste kameraden? Hoe beweegt jouw mond? Zijn het vrolijk noten, sympathieke letters of strooi je ook wanklanken rond, scherp als geslepen mesjes? En ja, we kennen de (onbedoelde) bewegingen die anderen kwetsen, uit het evenwicht brengen: (onbedoelde) ruzie, maar ze ís er soms wel. In dat geval moét je met z’n allen in beweging komen, actie met mond en benen, naar mekaar toe proberen komen door te praten. En vergeet niet te luisteren.
Soms even tot bedaren komen, dat ook, als we de beweging niet meer onder controle hebben, dreigen over te koken. Maar zelden willen we achteruit bewegen, dat strookt niet met de tijd die altijd vooruit beweegt. Blik niet te lang terug, maar kijk vooruit. De neuzen naar de toekomst gericht, samen, leren volharden, toegeven en vergeven en dan weer vooruit. Jij en ik en ik en jij, zongen we dan samen, heel luid want iedereen was overtuigd. Vooruit, we GAAN ervoor!Download dit volledige album (Flickr)