Geef gas voor een nieuwe klas

Is het Lawami, Malawi of Walami? Deze uitspraak van ons nieuwsanker Goedele Wachters hing vorige week op onze speelplaats.
Om het allemaal nog geheimzinniger te maken, werden de kinderen deze morgen uitgenodigd om mee te gaan op wereldreis.
Voor de jongsten een groot vraagteken, de oudsten lieten zich niet vangen, zij waren meteen mee.
De vastentijd is immers een tijd om iets minder met onszelf bezig te zijn, dus om onszelf minder te verwennen maar anderen des te meer. Dat herkenden de leerlingen van 4-5-6 meteen!
Dan richtten we onze verrekijker naar het Zuiden.

Ondanks de zon en alle tropische dromen over fauna en flora die dan in ons opkomen, is deze onderste helft van onze wereldbol in de meeste gevallen nog steeds de armste kant van onze wereldbol.
En daar weet juf Noena alles van!
Enkele jaren geleden trok haar dochter met een vrijwilligersproject mee naar Malawi, een klein landje in het hart van Afrika. Haar verhalen waren zo innemend dat juf Noena en haar man haar achterna reisden.
Einddoel? Een schooltje, hoe kan het ook anders.
Samen met Bart en Tine, een koppel dat daar zelfs een jaar ging wonen en werken voor de opbouw van een nieuw schooltje, vormen ze de actiegroep ‘Pasparou’ en zijn ze nog steeds, even enthousiast, échte schoolmakers.

Vandaag deden ze hun verhaal bij ons.
Het leven van een kind in Malawi. Hoe ze thuis wonen, naar school gaan, thuis meehelpen, spelen, zingen en dansen.
Naar school gaan is een grote droom van hen. Het zal hen een betere toekomst geven, want wie kan lezen en schrijven en rekenen heeft meer kansen op werk, of om verder te studeren!
Het nieuwe schooltje in Kakululu zal bestaan uit twee klaslokalen. De ruwbouw staat er al. Maar voor de verdere afwerking is het wachten op … geld.
En daar wil Sint-Jozef voor zorgen. Ramen, deuren, een mooie betonvloer, een schoolbord, en wie weet, als er voldoende geld is, nog inrichting en schoolmateriaal ook.
Het is spannend, want vanaf vandaag gaan de kinderen met hun verhaal naar huis. Ze hopen sponsors te vinden voor de grote belevingstocht op maandag 26 maart, na de sobere maaltijd.
Op vrijdag 30 maart sluiten we af met de bekendmaking van het bedrag in de schatkist. Het zal wel weer om achterover te vallen zijn, de bijeengesprokkelde euro’s!

Zin om intussen meer te weten over Pasparou?
Neem maar een kijkje op de website.
En kijk zeker naar hun filmpje over een dag op school. Dan zie je wat ze al voor mekaar gekregen hebben!
Tot 30 maart? Kom maar af, tegen 15 uur!