TerugDownload dit volledige album (Flickr)

Dikketruiendag

Een graadje minder als het kan…

Er is maar één oplossing, vinden we: actie! Nu de klimaatmarsen iedereen wakker geschud hebben, voelen we ons gesterkt in onze acties waar we al jarenlang aan deelnemen. Dikketruiendag is er zo een. Het gaat hier eigenlijk niet om de dag zelf, wel om het bewust leren omgaan met onze rijkdom. En een verwarmde woning is daar een deeltje van. Alleen, wéten we wel goed of we duurzaam met deze luxe omspringen?

Dit is de uitdaging van vandaag: vraag je eerst af wat een aangename én gezonde kamertemperatuur is. De wereldgezondheidsorganisatie berekende dit voor ons en stelt gemiddeld 20 graden voor.

Eerst zorgen we dat we voldoende warm gekleed zijn. Pas je aan de seizoenen aan. Logisch! We zetten nu de radiatorknop zó dat we deze temperatuur bereiken. We kleven er ons radiatormannetje op. Duim omhoog, flink zo!

Ga je hoger, dan gaat het duimpje omlaag. Dat  kan, als het eens héél koud is, of na een weekend als de radiator uit stond en de klas sterk moet opgewarmd worden. Maar we houden ons ventje in de gaten; zodra het kan, moet zijn duimpje omhoog, knop terugdraaien dus! Een kleine uitdaging met grote gevolgen: minder uitstoot, minder betalen, een betere leefkwaliteit. Wat is ons jaarthema nu ook weer? Juist! Een betere wereld komt niet vanzelf…Download dit volledige album (Flickr)